Új Calculus Bt.

Vissza Címlap
útkövető
Kezdőlap >> Kutatás-fejlesztés >> Mikroszimuláció

Mikroszimuláció

Napjainkban a pénzügyi-gazdasági élet szereplőinek nagy hangsúlyt kell fektetniük az intézkedéseik, döntéseik előkészítésére, ha versenyképességüket és piaci pozíciójukat meg szeretnék őrizni. A kormányzati területen rendelkezésre álló nagy adatbázisok és számítási kapacitások lehetővé teszik, hogy a magas szintű gazdasági vagy politikai döntéshozásban, a szociális, a társadalombiztosítási, a nyugdíjrendszert érintő reform lépések bevezetése előtt számítógépen modellezzük a várható döntések hatásait.

Pénzügyi és telekommunikációs területen a döntéshozóknak egy-egy új termék bevezetése vagy már meglévő kondíciók változtatása esetén fontos tudniuk ügyfeleik reakcióit.

A vizsgálandó bemeneti és kimeneti paraméterek nagy száma, valamint a probléma mérete azonban nem teszi lehetővé, hogy manuálisan, emberi erővel végezzük el a döntések meghozatalához szükséges kiértékeléseket. Ilyenkor léphetnek színre azok a számítástechnikai eszközök, amelyek nagymértékben segíthetik a döntéshozók munkáját. Az egyik ilyen lehetséges eszköz a mikoszimuláció.

Ezt a know-how-t ültettük bele a Mikroszimulációs Szolgáltató Rendszerbe.

2001-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Információ és Tudásmenedzsment Tanszékével közösen alapítottuk meg a Mikroszimulációs Kutatócsoportot. A project célja egy olyan modellező rendszer kifejlesztése és üzemeltetése volt, mely lehetővé teszi a közgazdászok számára, hogy elemezhessék a rendelkezésre álló adminisztrált adatsokaságot és adatbázisokat. A projekt eredménye az általános célú Mikroszimulációs Szolgáltató Rendszer létrejötte, amely a már említett, adattárház funkciókkal ellátott, SAS alapú mikroszimulációs modellező és döntéstámogató eszköz. E többnyelvű végfelhasználói alkalmazásnak köszönhetően a felhasználók SAS programozási ismeretek nélkül is képesek jövőbeli eseményeket szimulálni.

Az ITM tanszék megszűnését követően az Információs Társadalomért Alapítvány kutatásaiban vagyunk partnerek, melyekben szintén a SAS szoftverrel és annak kiegészítő adatbányász szoftverével (SAS Enterprise Miner-rel) dolgozunk.

Cégünk a BME Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékével együttműködve 2001-ben megalapította a Mikroszimulációs Kutatócsoportot, melynek eredményeként készült el a döntéstámogató Mikroszimulációs Szolgáltató Rendszer első verziója.

A mikorszimulációval kapcsolatos bővebb információért olvassa el az alábbi dokumentumokat:

A mikroszimulációs módszertan bemutatása

MicroSim: Mikroszimulációs Szolgáltató Rendszer

Az Új Calculus Bt. mikroszimulációs alkalmazásai a legkülönbözőbb felhasználási területeken

 

Mikrosimuláció bemutató 2012

 

Új Calculus Bt.
Cím: 1078 Budapest, Hernád utca 50. 3. emelet 1.
Postacím: 1397 Budapest 62. Pf.:550
[email protected]