Új Calculus Bt.

Vissza Címlap
útkövető
Kezdőlap >> Kutatás-fejlesztés >> FACIT

FACIT-SME EU FP7-es projekt

A Calculus IVSZ tagként és egyben IT KKV-ként részt vesz a német, olasz, spanyol, valamint magyar cégek (IVSZ, Régens Zrt., Új Calculus Bt.) által alapított FACIT-SME konzorciumnak az Európai Bizottság által támogatott, az EU 7. Keretprogramban megvalósuló FACIT-SME projektjében, a projekt K+F eredményeinek tesztelésében.

A német Fraunhofer IPK által koordinált FACIT-SME projekt az IT szektorban tevékenykedő KKV-k eredményességének, versenyképességének növelése érdekében indult el 2010 elején, ugyanis a konzorcium felismerte a KKV-k hátrányos helyzetét: a nemzetközileg elfogadott, gyakorta költséges minősítésekkel rendelkező, optimalizált szoftverfejlesztési folyamatokat követő, több erőforrással rendelkező nagy vállalatok jelentős versenyelőnnyel rendelkeznek kisebb társaikkal szemben. A KKV-k nem elég tájékozottak az IT minőségügyi szabványok terén, nehezen tudnak választani a számos szoftverfejlesztési és informatikai minőségbiztosítási modell közül, és ha valamelyik minősítést meg is szerzik (például egy tenderen megszerezhető előny miatt), akkor sem építik be ténylegesen vállalati folyamataikba, nem alkalmazzák a szabványokat a gyakorlatban.

Moksony Réka, a FACIT-SME projekt magyar kutatás-fejlesztési partnereként résztvevő Régens Zrt. üzletfejlesztési üzletágának vezetője az IT Business Áthidalni a sikertelenséget c. cikkében így nyilatkozott a projekt fő célkitűzéséről: „Célja, hogy olyan KKV-kra optimalizált szoftverfejlesztési folyamatmodell és informatikai eszközrendszer jöjjön létre, amelyet bevezetve minőségi szempontból sikeresebb projektek valósulhatnak meg. Az eredményeket az IVSZ szolgáltatásaként vehetik majd igénybe a vállalatok az előzetes tervek szerint”.

A projekt eredményeképpen a best practice elvén és az ISO, CMMI, SPICE és IT Mark szabványok követelményein alapulva egy standardizált, KKV-k számára optimalizált szoftverfejlesztési folyamat modell és módszertan – Open Reference Model (ORM), Open Source Enactment System (OSES) - jön létre.

Ez a 2012-ben elkészülő open source megoldás javítja a kifejlesztett szoftverek minőségét, növeli a szoftverfejlesztési folyamatok, projektek hatékonyságát és eredményességét, a KKV-k versenyképességét, szélesíti azok üzleti lehetőségeit, teret enged a nemzetközi szabványokat, minősítéseket megkövetelő tenderek, pályázati lehetőségek kihasználására.

A FACIT-SME projekthez kapcsolódó oldalak, cikkek, publikációk:

A FACIT-SME projekt hivatalos, angol nyelvű honlapja

IT Business Online: Áthidalni a sikertelenséget

Régens Zrt.: FACIT-SME - Új nemzetközi projekt indul januárban!

IVSZ: Facit ismertető

IVSZ: Projektindító cikk - A minőségi szoftverfejlesztés biztosítása hamarosan minden KKV számára elérhető lesz

IVSZ: A szoftverfejlesztési projektek javítása és a hatékonyságnövelés a fő cél az IVSZ Európai Uniós projektjében

IVSZ: Milyen eredményt várnak el a KKV-k a FACIT SME projekttől?

 

Új Calculus Bt.
Cím: 1078 Budapest, Hernád utca 50. 3. emelet 1.
Postacím: 1397 Budapest 62. Pf.:550
[email protected]